Ik ben weer even een tijdje van de radar geweest. Dit keer bleef het even rustig omdat ik weer wat pijntjes had en dus geen wedstrijden liep, het lichaam moest nog steeds wennen aan de nieuwe oefeningen en het vele trainen op onverharde ondergrond. Zo ook op hoogte, daar waren de spieren rond de enkel niet zo te spreken over de paden. De enige met enkelklachten was ik daar niet, maar toch, het zorgde er wel weer voor dat ik enkel de laatste week echt lekker kon draaien.

Eenmaal terug in Nederland is mijn lichaam wel weer een stuk sterker geworden en ondanks de wat lagere trainingsomvang lijkt het niveau wel hoog. Toen kwam er een klein dipje van de hoogte, waarbij de langzame tempo’s wel lekker gaan maar harde tempo’s echt superzwaar zijn. Als dat maar goed komt zondag tijdens het NK 10km :O

Op de dag van de wedstrijd voel ik me goed, maar dat voelde ik me de hele tijd al wel dus dat zegt nog niet zo veel. De eerste km’s gaat het altijd wat harder, en daar had ik dus door het terugkomen van hoogte nog wat extra last van. Verderop in de race ging het wel erg lekker, ik sloot aan bij Khalid Choukoud en Edwin de Vries. Het gat met de kop was nog best wel groot, maar mijn oude trainingsmaatje Roy moest een gaatje laten bij die kopgroep en kwam dus in zicht. We kwamen niet echt dichterbij dus besloot ik maar over te nemen en de anderen naar Roy toe te leiden zodat we samen verder konden. Dat lukte wel, maar weer merkte ik dat ik nog niet helemaal super was. Eenmaal bij Roy zakte het tempo weer naar rond de 3:00/km en dat verteerde ik dus wel al weer heel erg goed. Nam nog even over om te proberen bij de kopgroep te komen, maar dat was zo met de wind tegen op het open stuk ietwat te optimistisch. Even uitrusten dan maar, en de eindsprint oefenen. Dat laatste is iets wat vooral draait om het koppie en omschakeling van de looptechniek, iets waar goed op geoefend wordt bij coach Grete. Roy leek het zwaar te hebben omdat hij eerder uit de kopgroep was gelost, maar versnelde desondanks weer op het 9km punt. Ik ging mee en Choukoud en Edwin lieten een klein gaatje, maar die konden net zo goed weer terugkomen in de laatste meters dus dat zou nog spannend worden.

Ik voelde me nog wel relatief goed, maar Roy ken ik natuurlijk als geen ander en die kan best een sprintje trekken als hij wil. Daar gingen we dan, laatste bocht door en Roy had al een paar meter. Toen kwam ik eroverheen, daarna kwam Roy weer over mij heen, toen ik weer, toen Roy en in de laatste meters was het volledig ”frontside mechanics” zoals Grete altijd zegt en kwam ik als eerste van de twee over de meet.

Een 5e plek binnen het NK waarbij dit keer echt iedereen er was, en een 8e plek overall. Over 5 weken staat het NK halve marathon op het programma waar ik voor nog meer ga! De halve marathon is een afstand die mij nog meer ligt, en nu ik weer goed belastbaar lijk kan ik echt mooie trainingsweken gaan draaien. Dan nog het effect van de hoogte erbij en dan….

NK 10km (1)

Recent Posts