Gisteren heb ik voor het eerst deelgenomen aan een halve marathon tijdens de CPC loop in Den Haag waar dit jaar ook het NK werd gehouden.

Bij de start stond ik mooi op de voorste rij en, jawel, ik was goed weg! de eerste kilometer ging erg makkelijk, wat altijd erg verraderlijk is en ik kwam dan ook veel te hard door (2:55) hierna zat ik echter in een mooi groepje wat precies het juiste tempo liep voor mij. Helaas zakte het tempo toch al vrij snel in waardoor ik genoodzaakt was kop te nemen en toen er van 5 naar 6 kilometer over werd genomen ging deze kilometer in 3:10 wat weer een stuk te langzaam is. Na deze langzamere kilometer ben ik weggelopen en heb ik een ruime 8 kilometer solo tegen de wind ingelopen en dan is zo’n halve marathon toch wel een behoorlijk eind, helemaal als je ook nog te hard gestart bent. Geluk had ik wel toen tussen 14 en 15 kilometer een Noor/Deen bij me aansloot en kop overnam. Het tempo zakte echter ook nu weer flink in maar de laatste 5km zouden we weer flink wind tegen krijgen dus besloot ik er toch maar achter te blijven en gewoon op het eind nog een flinke versnelling te plaatsen maar……

Op 19km kreeg ik last van diarree, ik liep toen op de plek van 5e Nederlander en haalde net de nummer 4 binnen het NK in. Na een ruime kilometer kon ik echter niet anders dan langs de kant te gaan zitten. Na deze stop moest ik nog een ruime kilometer maar ik was helemaal uit mijn ritme en de diarree bleef opspelen wat het niet mogelijk maakte om nog door te versnellen zoals ik van plan was. Ik finishte als 5e Nederlander in 1:06:01 maar baalde als een stekker want er had gewoon een stuk meer ingezeten.

Kortom, een heel avontuur deze eerste halve en ook wel weer heel anders als een 10 of 15km. Achteraf ben ik toch heel tevreden met mijn tijd en klassering, wetende dat er weliswaar meer in had gezeten maar ik alles wat ik zelf in de hand had goed gedaan heb. Ergens ben ik ook wel blij dat dit nu gebeurd is en niet op een belangrijker moment een paar jaar later. Nu nog op zoek naar een mogelijke oorzaak van de diarree en even goed herstellen om dan over 3 weken in Lissabon een limietpoging te doen voor het WJK op de 10km. Die halve marathon die krijgen we nog wel onder de knie in de komende jaren!

Recent Posts