Vaak wordt mij gevraagd: wat maakt hardlopen nou eigenlijk zo leuk? In de basis is dit voor elke loper denk ik wel hetzelfde: het bevrijdende gevoel en de endorfine die vrijkomt. Daarnaast haal je er een kick uit als je echt hard gaat! Voor een korteafstandsloper gaat het dan vooral om het vermogen om vanuit het niets een kort stuk extreem snel te kunnen lopen, maar bij een langeafstandsloper komt de kick voort uit het heel lang relatief hard gaan.

Die kick ervaarde ik gisteren ook weer, toen ik lange tempoblokken mocht doen! Je voelt dat het hard gaat, maar tegelijkertijd gaat het ontzettend makkelijk en soepel. Dat gevoel is eigenlijk voor mij het mooiste dat er is: lekker lang en hard lopen! Op een dag als vandaag merk ik dat ik weer een sprongetje heb gemaakt ten opzichte van vorige week. Het tempo voel ik ook alweer een stuk beter aan, wat niet makkelijk was na de harde baantempo’s van de afgelopen weken 😛

Waar mijn collega hardlopers en ik ook een kick uit halen is het verleggen van grenzen. Op verkenningstocht gaan naar het onbekende: onbekende snelheden/afstanden maar ook het bewandelen van onbekende paden. In de afgelopen jaren heb ik al heel veel geprobeerd op het gebied van training om uit te zoeken welk pad voor mij het juiste is. Één ding is zeker: veel hoge intensiteitstrainingen werkt voor mij niet, maar van veel omvang en lange tempoblokken schiet het niveau zowel op het korte als het lange omhoog. Na wat moeilijke jaren lijk ik de belastbaarheid weer te hebben om echt veel kilometers te maken. Nu heb ik dus weer de mogelijkheid om uit te breiden en dat ben ik dan ook aan het doen. Maar met welk doel? Wat is mijn plan voor de komende jaren?

Komende jaren blijf ik zeker nog ”kortere” wedstrijden lopen, want ik ben er van overtuigd dat ik ook daar nog grote stappen kan maken met deze manier van trainen. Stappen die ik ook goed kan gebruiken om snel te worden op de echt lange afstanden. Wat er nu echt op de planning staat is, jawel, mijn eerste MARATHON! Het zal een marathon worden om ervaring op te doen en lekker te genieten. We gaan er bescheiden in om goed uit te kunnen testen wat er nou gebeurd als ik veel verder loop dan een halve marathon. Met alle trainingen en testen die ik gedaan heb lijkt mijn aanleg hier te liggen, maar echt zeker weten doe je het pas als je ook daadwerkelijk een paar marathons in de benen hebt.

Het avontuur waar ik zo lang op gewacht heb is nu eindelijk begonnen, nog iets meer dan 11 weken en ik sta aan te start in Berlijn…..

Recent Posts