Inmiddels is het alweer een paar dagen geleden dat ik het NK halve marathon liep. Dit zou één van de twee piekmomenten worden van dit jaar, alleen het liep niet helemaal volgens plan.

Aan de hand van de trainingen die ik gedaan heb in de periode voorafgaand aan deze wedstrijd, mocht ik weg op een schema van 1:03:00-1:02:40. Naast een heel sterk deelnemersveld was er ook een haas geregeld voor de eerste 15km op tempo 1:03:00. In de eerste kilometers hadden we een mooie groep, maar al snel bleek dat de haas langzamer ging dan afgesproken. Na 6km zei ik tegen de haas dat we toch echt te langzaam gingen en vroeg ik of hij langzaam wilde versnellen richting het groepje voor ons. Dat versnellen deed hij wel, maar na 7km stapte hij uit en waren alleen Michel Butter en ik nog over uit ons groepje. Na een paar wat snellere kilometers kwamen we toch nog redelijk op schema door (29:53). In het 2e deel van de wedstrijd stond de wind tegen, en het was ook erg harde wind. Mijn benen voelde vandaag ook niet zoals de afgelopen weken, maar daar probeerde ik verder niet bij stil te staan. Samen met Michel liep ik kop over kop, op het einde probeerde ik nog te versnellen, maar in de eindsprint kwam ik net 2 tellen te kort en ik finishte als 4e in 1:04:24.


foto gemaakt door Arjan Baggerman

Balen? Zeker! Maar ik kon op deze dag nou eenmaal niet meer dan dit. Uiteraard heb ik het uitgebreid geëvalueerd met mijn coach, en aan welke dingen het heeft gelegen dat weten we nu. Als het een keer niet zo gaat als je wilt, dan is het beste wat je kunt doen 24 uur balen en vervolgens de knop weer om zetten.

Momenteel zit ik in Flagstaff (VS) om me voor te bereiden op het baanseizoen. Het herstel van de halve marathon verloopt erg soepel, maar we houden het uiteraard nog even rustig de komende week. Na deze hoogtestage begin ik het baanseizoen met een 3000m, en hoewel dit erg kort is voor mij kijk ik er wel echt heel erg naar uit! In het afgelopen jaar heb ik een goede stap kunnen zetten, en ik ben benieuwd wat dit mij gaat brengen op de baanafstanden.

Recent Posts