In de komende maanden zal ik, in samenwerking met puur brood, een aantal items maken over mijn leven als sporter. In deze tijden van corona is ook het leven van een topsporter erg apart. Hoewel ik nog prima heb kunnen trainen, heeft bij mij ook vaak de vraag in mijn hoofd gespeeld waar ik naar toe aan het werken was, aangezien veel evenementen geannuleerd zijn.  Waar eerst nog de marathon van Rotterdam op de planning stond, waren er opeens zelfs helemaal geen wedstrijd meer om te lopen. Onzekerheid speelt ook in mijn leven een rol momenteel, maar samen met mijn coach heb ik een goede manier gevonden om hier mee om te gaan.

Sinds mijn 9e doe ik aan atletiek. Eigenlijk werd al vrij snel duidelijk dat hardlopen, en dan vooral lange afstanden, mij het beste afgingen. Dit zorgt er ook voor dat ik eigenlijk niet beter weet dan dat ik elke dag de deur uit stap om een eindje te gaan ‘’hollen’’. Hardlopen is voor mij niet alleen sport en beroep maar vooral ook een leefstijl. Er zijn maar weinig dingen die ik zo leuk vind als hardlopen, en dan vooral de hele lange duurlopen of marathonblokken waarbij je echt bizar lange afstanden aflegt. Naast de vele grote nationale wegwedstrijden die wij in Nederland hebben (bijvoorbeeld de Dam tot Damloop) loop ik ook met enige regelmaat in het buitenland (een van de laatste normale wedstrijden voor Corona was de halve marathon van Barcelona). Verder loop ik ook nog steeds korte baanwedstrijden om mijn snelheid te onderhouden/verbeteren.

Zodra het “Corona-tijdperk” echt op gang kwam hier in Nederland kon ik gelukkig nog wel zelf trainen en mocht ik ook tempotrainingen doen met maximaal 1 teamgenoot, omdat dit binnen de regels nog was toegestaan. Helaas heb ik de krachttrainingen, een belangrijk onderdeel van mijn trainingsschema, wel gemist. Misschien zou je het niet verwachten, maar ook voor marathonlopers is krachttraining een belangrijk onderdeel van het trainingsschema. In de afgelopen maanden kregen we gelukkig snel meer mogelijkheden binnen de regels waardoor ik weer optimaal kon doortrainen.

Inmiddels zijn er zelfs weer wedstrijden mogelijk en daar geniet ik echt van! Ik loop nu relatief veel wedstrijden in vergelijking met mijn reguliere seizoen. In de laatste weken heb ik elke week wel een wedstrijd gelopen, en ik heb in het begin zelfs 3 wedstrijden op één dag gedaan (2000-1000-400m). Deze 3 wedstrijden lopen is eigenlijk een beetje gekkenwerk, maar plezier staat in deze periode even voorop; en dat heb ik zeker. Uit deze wedstrijden blijkt maar weer dat marathonlopers altijd even nodig hebben om in te komen; want ik liep op de laatste race, maar wel de kortste afstand, voor mijn doen het beste resultaat.

Foto gemaakt door Bjorn Paree

Langzaamaan gaan de “plezier races” er weer uit en werk ik weer wat serieuzer richting mijn eigen wedstrijddoelen. Momenteel zit ik op de korte afstanden op PR-niveau (persoonlijk record). Voor de komende 2 maanden staan er aardig wat wedstrijden op de planning, maar ook deze wedstrijden zijn niet zeker. Als huisartszoon zie ik een tweede golf nog gebeuren, maar daar probeer ik niet te veel mee bezig te zijn. Wat de tijden ook zijn, en wat de toekomst brengt; Ik blijf elke dag goed trainen, eten (veel brood, ik zeg heel veel) en veel slapen/uitrusten.

Mijn hoofddoel voor dit najaar is om een goede marathon te lopen in Valencia. Dit is pas in December maar het is momenteel een van de enige mogelijkheden in het najaar om mezelf te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ook de marathon van Amsterdam behoort nog tot de mogelijkheden, het is nog onzeker of dit ook een officieel kwalificatiemoment wordt.

Het is lastig om op dit moment dingen met zekerheid te zeggen, maar ik heb een geweldige coach die mij zeker op het juiste moment kan laten pieken. Aan haar laat ik nu ook de keuze welke marathon ik ga lopen, dan hoef ik namelijk niet alle scenario’s steeds te overwegen en kan ik mij focussen op mijn trainingen en het proces. Laat mij maar lekker rennen, dat is het mooiste wat er is.

En als het moment dan daar is, reken maar dat ik er dan klaar voor ben!

Recent Posts