Afgelopen zaterdag was voor mij de dag dat ik mijn limietpoging zou doen voor het WJK op de 10km, 25 rondjes op de atletiekbaan en daarmee de langste baanafstand.

Voorafgaand aan de wedstrijd maakte ik me eigenlijk toch wel een beetje zorgen over het aantal te lopen rondes, 25 rondjes is erg veel en zeker op hoog tempo leek mij dit mentaal een erg zware opgave.

Vrijdag vertrok ik, samen met mijn 2 trouwste supporters (mijn vader en moeder), naar Lissabon. Na deze lange reis ben ik gelijk even gaan lopen, het ging niet zo goed na al het stilzitten maar dat had ik al verwacht en ik ben daarna dan ook gelijk een dutje gaan doen. Na het eten lag ik ook weer vroeg op bed om de volgende dag weer goed fit te zijn.

Zaterdag is eigenlijk kort samen te vatten, na s’ochtends nog wat losgelopen te hebben heb ik eigenlijk heel de dag op bed gelegen en om het half uur even een stukje gewandeld. Aan het eind van de dag barste ik hierdoor van de energie en ik kon dan ook niet wachten om die ene perfecte race neer te zetten!

De baan lag goed beschut, de temperatuur was goed en ik liep in een hele sterke serie (met mijn tijd werd ik slechts 14e) met zo’n 30 man aan de start. De eerste rondes zijn dan altijd de lastigste, helemaal met zo’n grote groep (duwen en trekken en dan een goed plekje zien te vinden en zorgen dat je daarbij niet te veel buitenbochten loopt). Na enkele ronde had ik een goed plekje gevonden en liep ik eigenlijk telkens in een groepje, zo veel mogelijk in de binnenbaan en kon ik, door goed alert te blijven en snel te reageren als er een ontsnapping plaatsvond, voorkomen dat ik alleen zou komen te lopen. Ik bleef eigenlijk de hele race heel soepel rondjes 70 of net iets eronder lopen tot de laatste 5/6 rondes waarin het toch wel echt afzien werd. Tot slot was ik natuurlijk extreem gefocust en door meer in kilometers i.p.v. rondes te denken en vooral te focussen op de doorkomsttijden vielen die 25 rondes mentaal uiteindelijk toch alleszins mee.

Met mijn eindtijd van 29:04:30 liep ik niet alleen behoorlijk onder het WJK limiet (30:37:40) maar ook 34,5 seconden onder het 15 jaar oude Nederlands Juniorenrecord van Koen Raymaekers (29:38:86). Kortom, mission accomplished! Momenteel heb ik een aantal dagen rust om dan vanaf aanstaande vrijdag weer op te bouwen en een mooi baanseizoen te draaien. Ik zal dan met name veel korte afstanden doen met ook een paar wat langere afstanden om dan uiteindelijk weer langere wedstrijden te gaan lopen en dan af te sluiten met de 10km op het WJK.

BartVanNunenMedia (18)

Recent Posts